Vyhledávání úniku vody dnes probíhá moderními a přesnými metodami

Závady na rozvodech vody v domácnosti mohou být někdy velmi snadno opravitelné a jindy je to námět na horor. Vezměme jako názorný příklad závadu na přívodní hadici k splachování toalety WC kombi. Ta bývá zapojena do uzavíracího ventilu a vede zvenčí přímou cestou ke splachovacímu plováku uvnitř nádržky. Jestliže vznikne na hadičce mikrotrhlinka, voda se tudy začne velmi intenzivně šířit do okolí a vy to poznáte takřka okamžitě. Drobnou tryskou voda stříká velmi razantně a nebude možné si tohoto jevu nepovšimnout. Na první pohled sice poměrně dramatická událost, kterou však velice snadno vyřešíte i svépomocí. Stačí uzavřít uzavírací ventil, hadičku demontovat, zakoupit novou a vyměnit ji.

instalatér při práci

Protipólem této situaci jsou závady obdobného typu, ovšem uschované pod omítkou. Ta vám pak nedá žádnou šanci přesně zjistit, kde k trhlince došlo, a během krátké doby se na zdi vytvoří obrovská mokrá mapa. Například vede-li vodovodní potrubí ve stěně mezi kuchyní a obývákem, může být tato stěna mokrá celá, od podlahy až téměř ke stropu v několika čtverečních metrech.

vodovodní baterie

Kdyby se toto přihodilo např. za socialismu, byli byste nuceni doslova otlouct omítku až na cihlu a jít postupně podél trubek až k místu, odkud voda odtéká. Tehdy to znamenalo spoustu hodin namáhavé práce a značné deziluze zejména z toho, že je celá omítka pryč, a že ji musíte po odstranění závady znovu obnovit. A v obývacím pokoji to rozhodně není nic záviděníhodného.

Dnes se na to jde ale jinak. Instalatéři využívají k vyhledávání úniku vody moderní metody, například formovací plyn s obsahem lehkého vodíku, který pronikne i malou skulinkou a přesně identifikuje místo problému. Anebo se místo defektu zjistí velmi přesně poslechovou tyč Hykron. Nemusíte mít tedy obavy, že budete muset mlátit kladivem do zdi v celé místnosti, stačí odebrat pouze malý kousek omítky a závadu vyřešit ve velmi krátké době.