Základní suroviny v kuchyni

Vždycky mne na maminkách fascinovalo, že dokáží vykouzlit výborné jídlo z poloprázdné spíže. Po mnoha letech jsem pochopila, co vše je potřeba mít v zásobě, abyste mohli kdykoli uvařit plnohodnotné jídlo.  

·         Cibule

Cibule je základ všeho. Pokud ji správně osmažíte, dodá chuť veškerým omáčkám, polévkám a zeleninovým směsím. K tomu se tedy váže i olej, nejčastější varianta je řepkový nebo slunečnicový. Pro zdravější verzi sáhneme po sezamovém.
příprava těsta

·         Mouka

Nejzákladnější je mouka pšeničná, hladká. Pokud k ní ještě přidáte sušené droždí, můžete vykouzlit mnohé. Vodu máme plus z předchozího bodu máme i olej – to zní jako recept na jednoduché moučné placky, které hravě mohou nahradit pečivo v případě nouze nebo jako příloha k salátům a polévkám. Pro fajnovější lidi dnes existuje celá řada alternativních muk, některé z nich dokonce bez obsahu lepku.

·         Proteiny

Nejpřístupnějším proteinem jsou vejce – vhodná volba i pro vegetariány. V tomto případě vám ve spojení s moukou pomohou při výrobě jakéhokoli těsta a už lze uvařit například palačinky! Pro maso žrouty doporučuji mít k dispozici mražené maso nebo třeba klobásu.
skleničky s kořením

·         Luštěniny a další trvanlivé potraviny

Čočka, fazole, hrách, cizrna – to vše se přes noc namočí a další den může být na oběd. V případě červené čočky ani to není potřeba, lze použít i na zahušťování polévek. Dalšími vhodnými potravinami jsou ovesné vločky, jáhly nebo pohanka. Můžete tvořit různé kaše naslano i nasladko na snídani i večeři.

·         Brambory

Během hodiny máte hotový oběd bez přemýšlení. Brambory stačí nakrájet na měsíčky, zakápnout olejem, okořenit a na 30-40 minut hodit do trouby. Taktéž je můžete uvařit jen tak s máslem a solí nebo s nimi zahušťovat polévky.

·         Pár rad na závěr

Vždy správně uskladňujte své potraviny a vše pravidelně kontrolujte! Pokud tak neuděláte, může se vašimi zásobami šířit plíseň nebo parazité jako jsou moly a červíci. Mějte také dobrou zásobu koření, které používáte a pečivo. Čerstvý chléb k polévkám a salátům, ten starší na strouhanku. A už máte vše potřebné i na řízky!