online magazín

Jaký význam ve stravě má mořská řasa Kelp v tabletách

Kelp je odrůda mořských řas, kterou znají mnozí příznivci zdravého životního stylu i pod názvem Kombu. (Nepleťte si Kombu s houbou Kombuchou). Kelp se vyskytuje v přirozeném prostředí chladných částí světových oceánů a moří, které není zasaženo průmyslovým odpadem, jinými slovy, tam, kde se vylije ropa z tankeru, anebo se při pobřeží vypouští toxické látky do moře, případně jde o radioaktivní zamoření, tam se těmto řasám nedaří.

kelpa pod hladinou

Nejvíce řasy Kelp naleznete při pobřeží Japonska, Velké Británie, Kanady, ale i na jižní polokouli, např. u Nového Zélandu. Sklízí se zpravidla ručně a suší, případně následně rozemílá na prášek, nebo se prášek lisuje do tablet. Šetrné zpracování výchozí suroviny nemá zásadní vliv na jakost a ztrátu živin, můžete využít jak sušených dlouhých plátů (listů), anebo přidávat rozemletý sušený prášek do pokrmů, a dokonce jej lze podávat i domácím zvířatům.

Kelp tablety Naklíčeno se osvědčily jako podpůrný prostředek pro zdravý chrup psů a koček, zlepšuje kvalitu jejich srsti i pokožky, celkovou životní vitalitu a energii. To samé se samozřejmě týká i lidí, kromě toho reguluje krevní tlak, podporuje správnou funkci imunitního systému, lépe vyživuje organismus při ztrátě cenných minerálů a stopových prků, zvláště pak organicky vázaného jódu, železa, zinku, fosforu, vápníku a hořčíku.

řasy na pobřeží

Dvě důležité kyseliny v řase Kelp (Kombu)

Kyselina alginová – obrovský význam ve stravě má vláknina, velmi často pomíjená u strávníků, kteří stále holdují výrobkům z bílé mouky. Strava z necelozrnné mouky vyvolává řadu civilizačních potíží, počínaje obezitou a psychickými problémy a konče rakovinou tlustého střeva. Kyselina alginová je nestravitelnou vlákninou, která na sebe váže toxiny a pomáhá je z těla odstranit.

Kyselina glutaminová – zlepšuje stravitelnost (využitelnost) luštěnin a celozrnných obilovin, proto se doporučuje přidávat Kombu při tepelném zpracování čočky, cizrny, fazolí, nebo celých obilných zrn do tlakového hrnce. Namáčením luštěnin a obilovin před vařením a přídavkem mořské řasy při vaření se eliminují i antinutriční látky (lektiny, kyselina fytová) a luštěniny pak nenadýmají.