online magazín

Využití špaldové mouky v kuchyni

Špaldový mouka https://www.nakliceno.cz/blog-o-zdrave-vyzive/cim-je-prospesna-spaldova-mouka/ se do našeho jídelníčku znovu dostala před několika lety, kde se začala ve větším množství objevovat v obchodech. Zásluhu na tom mají i domácí pekaři, kteří si ji velice oblíbili. Tato mouka obsahuje větší množství lepku, není však šlechtěná a pro spoustu lidí je lépe stravitelná než klasická mouka pšeničná. Je také velice chutná a i proto je čím dál oblíbenější. Prodává se ve variantě hladké, chlebové a celozrnné, uspokojí tedy téměř všechny. A co z ní můžete vytvořit?ruce v mouce
Pečivo
Pečivo je základem v jídelníčku pro spoustu z nás. To špaldové je v posledních letech velice oblíbené. Naleznete jej spíše v menších pekárnách, které dbají na řemeslnou práci. Využívá se třeba do rohlíků, chleba i housek. Můžete jí nahradit pšeničnou mouku, nemusíte se bát toho, že by se vám kvůli tomu pečivo nepovedlo. Jen počítejte s tím, že špaldová mouka nesaje tolik a musíte tím pádem trochu ubrat tekutiny v těstě, jinak bude příliš řídké.
Sladké pečení
I sladké pečení se špaldovou moukou je snadné. Jednoduše ji můžete použít do koláčů, sušenek nebo třeba závinů. Je jenom na vás, jestli zvolíte hladkou bílou variantu, nebo mouku celozrnnou, která nám dá přece jenom něco navíc. Obsahuje totiž více minerálů a vlákniny, která je pro naše tělo prospěšná.těsto na vále
Ať se rozhodnete péct s klasikou, nebo budete zkoušet nové a nové možnosti, vězte, že pečení domácího pečiva je v současné době poměrně velkým trendem. Je tomu tak především kvůli horší kvalitě pečiva v obchodech a kvůli neustále se zvyšující ceně. Pečivo se můžete naučit péct třeba na kurzu, který pořádají nadšené pekařky, a rády předávají své nabité zkušenosti dál. Nebojte se to zkusit, nejste v tom sami, pekařská komunita je opravdu veliká a přijme mezi sebe každého začátečníka. Takže směle do toho, třeba právě se špaldovou moukou.